Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / 28 май - Ден на парковете в България


28 май - Ден на парковете в България
28/05/2021 |
28 май - Ден на парковете в България

По повод Деня на парковете - 28 май, на официално тържество бяха връчени награди за участие в конкурс за ученическо творчество.
Отличените рисунки са на децата от школата по изобразително изкуство "Захарий Зограф" при читалище-паметник "Отец Паисий 1859" гр. Самоков, с художествен ръководител г-жа Боянова.
Наградите бяха връчени от директора на Природен парк "Рилски манастир" - инж. Григоров, а за доброто настроение се погрижиха децата от вокална група "Рилски звънчета" към читалище "Христо Ботев" гр. Рила, с ръководител г-жа Начева.
На тържеството присъстваха и много гости.

      Традицията за отбелязване на Ден на парковете тръгва от 1909 г., когато в Швеция са създадени първите девет национални парка. През 1999 г. Генералната Асамблея на Европейските паркове обявява 24 май официално за Ден на парковете. През същата година България взема решение и Министерство на околната среда и водите определя 28 май за Ден на парковете в България. В страната ни има три национални парка – Пирин, Рила и Централен Балкан и 11 природни парка - Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа и Шуменско плато.

Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Това е един от значимите дни на природозащитния календар, който има за цел да насочи вниманието на всички към кътчетата съхранена природа в България, а именно националните и природни паркове.