Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / 27 септември - Световен ден на туризма


27 септември - Световен ден на туризма
27/09/2020 |
27 септември - Световен ден на туризма

Днес отбелязваме Световния ден на туризма. Целта на този ден  е да се информира  обществеността в световен мащаб за значението на туризма, както и за неговата социална, политическа, финансова и културна стойност за всички хора по света.

Всяка година Световният ден на туризма е посветен на конкретна тема и тази година тя е “Туризъм и развитие на селските райони ” .

Природен парк „Рилски манастир“ е защитена територия с изключително биологично разнообразие и културно-историческо наследство в национален и международен мащаб, която ежегодно привлича стотици хиляди посетители. 

Изборът на датата - 27 септември 1980 г., съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно десетгодишнината от приемането на Устава на Световната организация по туризъм към Обединените нации – 27 септември 1970 година.

За първи път в историята на Световния ден на туризма домакини ще бъдат няколко държави- Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Чили, което отразява настоящата необходимост от международна солидарност и сътрудничество.

Дирекция на Природен парк "Рилски манастир"  ще отбележи Световния ден на туризма с поредица от срещи с хотелиери и ресторантьори, работещи на територията на природния парк.