Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / Дъх на билки в ОУ "Аверкий Попстоянов" гр. Рила


Дъх на билки в ОУ "Аверкий Попстоянов"  гр. Рила
23/06/2021 |
Дъх на билки в ОУ "Аверкий Попстоянов" гр. Рила

В навечерието на големия празник, посветен на лечебните растения - Еньовден, експертите към Дирекция на Природен парк "Рилски манастир" посетиха Основно училище "Аверкий Попстоянов" в гр. Рила. Всички ученици се събраха в двора на училището, за да научат от експертите за лечебните свойства на най-често срещаните билки на територията на парка, както и за легендите и поверията съпътстващи този ден, подготвени и разказани от техни съученици. Една от тях разказва, че на този ден слънцито "трепти и играе" и точно тогава различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила.

Най-сръчните се включиха в изплитането на голям еньовски венец от билки,  през който в последствие преминаха не само децата, но и учителите им, за здраве.

В края на празненството учениците преминаха бърз курс по опазване и събиране на лечебни растения и посадиха билки в градинката на училището, за които обещаха да се грижат.

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата църквата чества Рождение на св. Йоан Кръстител.