Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / Еньовден - празник на билкарите


Еньовден - празник на билкарите
22/06/2018 |
Еньовден - празник на билкарите

Еньовден - празник на билкарите. Един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 Юни.

Според народната вяра от този ден слънцето започва да умира, а годината клони към зима. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва де се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина –ще боледува. Повсеместно е разпространена вярата, че преди да «тръгне към зима», слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева те я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето.

По случай празника в двора на посеттителски пункт на парка бяха засадени различни видове лечебни растения, характерни за района.