Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / Нов маршрут на територията на Природен парк "Рилски манастир"


Нов маршрут на територията на Природен парк "Рилски манастир"
20/12/2022 |
Нов маршрут на територията на Природен парк "Рилски манастир"

Дирекция на природен парк "Рилски манастир" към Изпълнителна агенция по горите, обособи и изгради нов маршрут на територията на парка, а именно „Посетителски център – църква „Успение Богородично“. Той тръгва от посетителския център на Природен парк „Рилски манастир“, в местността "Пчелина", преминава през рехава смесена гора и извежда на билото на планината, от което се разкрива красива панорамна гледка към вододела на Илийна река. От там навлиза отново в гората и води до малката възрожденска православна църква, принадлежаща към метоха Пчелино на Рилския манастир - „Успение Богородично“.

По пътеката могат да се видят отделни вековни дървета, да се наблюдават множество птици и  прекрасни панорамни гледки, а поставените информационни табла обогатяват познанията на посетителите за природния парк и неговото природно и културно наследство.

Маршрутът е линеен, подходящ за всички възрасти, маркиран е с червен цвят и се изминава за около 1 час в двете посоки. Изграден е благодарение на дарените средства от Югозападно държавно предприятие Благоевград.