Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / 1076 г. от успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец


1076 г. от успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец
18/08/2022 |
1076 г. от успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

Днес се отбелязват 1076 г. от успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец.
Всяка година в Рилската света обител този светъл празник се отбелязва с всенощно бдение и архиерейска света литургия. Стотици православни християни от различни крайща на страната пристигат в манастира, за да се преклонят пред Рилския светец.
Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е почитан като най-великият български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога.
На този ден, манастирът - най-голямата и почитана българска светиня, дал име и на Природен парк „Рилски манастир“, отбелязва своя празник.
Свети Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст.
Земният му път преминава по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.
Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Преди да напусне този свят, св. Иван написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: "Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите."
След смъртта му неговите ученици пренасят тленните му останки от Рилската обител в древния Средец.
През 1183 г. мощите са отнесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на св. Иван Рилски в Търново, където те остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.
 
 
Снимката е от https://rilskimanastir.org/