Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / Обучени водачи от български паркове вече с немски сертификати


Обучени водачи от български паркове вече с немски сертификати
15/02/2019 |
Обучени водачи от български паркове вече с немски сертификати

Експерти от Природните паркове „Рилски манастир“, „Беласица“, „Витоша“ и „Врачански балкан“, както и от Национален парк „Централен балкан“ преминаха второ обучение за природни туристически водачи в Посетителския център на Природен парк „Рилски манастир“ над гр. Рила. Пет-дневното обучение, провело се от 11 до 15 февруари, беше в рамките на проект „Водачи в защитените територии на България“, финансиран от Германската федерална фондация за околна среда (DBU). Партньори по проекта са немските консултантски компании Terolog и BTE и една от най-старите туристически организации в България - Пирински туристически форум.

Основните обучители, осигурени от немските партньори, бяха г-н Манфред Розенбергер от Национален парк „Донау-Ауен“ в Австрия и г-жа Юлиане Кох от ВТЕ. Специален интерес за участниците беше презентацията на г-жа Адриана Василкова от privateguidebulgaria.com – съвременен млад български туроператор, предлагащ предимно водачески услуги за малки групи, оформени изцяло според желанията на клиента.

Завършекът на обучението бяха теоретическият и практическият изпити за обучените водачи от страна на немския екип. Всички преминаха успешно и двата изпита и получиха специални сертификати от немските партньори. Сертификатите бяха връчени на малка церемония в Посетителския център, на която присъстваха и Д-р Илиан Точев, Главен секретар на Изпълнителната агенция по горите, г-жа Стела Тодорова, Началник отдел "Натура 2000 и Защитени територии" към Дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите, както и Директорът на ПП „Рилски манастир“ – г-н Никола Христов.

През април новите водачи ще имат и кратко обучение по специализиран английски език, за да усъвършенстват своите езикови умения при посрещането на чуждестранни туристи в парковете, а разработените от тях турове ще започнат да се предлагат още през тазгодишния топъл сезон чрез разработения от немските партньори сайт: www.nature-experience-bulgaria.com .