Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / Град Рила отбелязва 51 години от обявяването му за град


Град Рила отбелязва 51 години от обявяването му за град
10/09/2020 |
Град Рила отбелязва 51 години от обявяването му за град

Днес, населеното място Рила, което вече 20 години е дом на офиса на Дирекция на Природен парк „Рилски манастир“ отбелязва своя  51 годишен юбилей от обявяването му за град. Това се случва именно на 10 септември 1969 година. Промяната идва с Указ № 828, прочетен от Президиума на Народното събрание, по случай 25 годишнината от победата на социалистическата революция в България. Така населеното място, разположено в самото подножие на планината започва своята история вече като град.

В състава на община Рила влизат следните населени места: гр. Рила - административен център, с. Смочево, с. Пастра, с. Падала и населено място Рилски манастир.

Релефът на общината е с подчертан планински характер, а надморската височина на населеното място е 593 м.

Град Рила е с многовековна история. Разкрити са антични находки датирани - зидана засводена гробница, датирана от I – II век след Христа, открита през 1921 г. Първото известно наименование на селището е Спортела и е принадлежало към територията на Пауталия /днес Кюстендил/. Данни за друго наименование на Рила дава Прокопий, като Ролигера – кастел, възстановен през VI век. В дарствената грамота на Иван Шишман от 1378 година се споменава селище с името Дриска, което вероятно се отнася за Рила. Споменава се също през XIV век като феодално владение на Рилския манастир. Сведения за Рила под името Ирлие има в турските регистри от 1576 година.

В историческото развитие на селището е безспорна ролята на Рилския манастир, датиран от Х век – векове наред огнище на просвета и култура, пазител на българския национален дух и на българската книжнина.

Сред многобройните забележителности на града е архитектурният комплекс ”Бабинска махала”, в състава на който са включени 27 архитектурни паметника на културата – къщи /частна собственост/, които не са отворени за посещение и не се използват с туристическа цел. Тук се намира и килийното училище, което датира от 1830 г., и е напълно реставрирано.

Най-голям интерес представляват гробищната църква “Св. Арахангел Михаил” , която  датира от ХІІ-ХІІІ век. В нея са открити уникални стенописи с изображения на светци от края на ХІІ и началото на ХІІІ в. , както и църквата “Св.Петър и Павел” в метоха “Орлица” от 1491 г. (на 2 км от гр.Рила).

В центъра на гр. Рила се намира църквата “Св. Никола”, построена през 1885 г., както и  Дом на културно-историческото наследство – от античността да най-ново време.

В различните части на града може да се посетят параклисите “Св. Петка”, “Св. Георги”, “Св. Варвара” и “Св. Троица”, а за любителите на природата интерес представляват маршрутите в непосредствена близост до града - еко-пътека “Кръста” – пътуване към древността и еко-пътека “Водопади Бохемия” – красотата на природата.