Природен парк Рилски манастир Дирекция на Природен парк „Рилски манастир”

НОВИНИ / Липа


01/04/2014 |
Липа

Липа

Липата (Tilia) е род дървета, който включва около 40 вида. Разпространена е в умерения пояс на северното полукълбо - ЕвропаАзия и източната част на Северна Америка. Някои видове са диворастящи. Липите достигат височина от 20 до 40 метра, a листата им са сърцеобразни. Виреят добре на влажни и сенчести места. Цветовете приличат на малки чадърчета с жълтеникав цвят, имат силен аромат и се използват за направа на чай. Липовият цвят има дезинфекционно, противовъзпалително и диуретично действие. Дървесината е мека  пластична и намира и се използва в дърворезбарството. Липовото дърво достига до 30-40 метра височина и живее до 1000 години. Короната му е много голяма и богато разклонена.

Листата имат сърцевидна форма и са леко назъбени по края на листния ръб. Разположени са последователно на клоните и разполагат с дълги дръжки и прилистници в основата им. Обикновено горната повърхност на листната маса е оцветена в по-тъмно зелено, а долната е светла, понякога покрита с власинки

Цветовете са малки, нежни, събрани в съцветие полусенник, оцветени в бледо жълто. В едно съцветие са на брой от 5 до 7, като при някои видове липи могат да достигнат и до 15 цветчета. Самото съцветие притежава присъцветник, който представлява дълго, лентовидно листо. В зависимост от вида липа, той може да бъде със или без власинки. Цъфтеж - началото на юни.